gatenzaag

Waarvoor gebruik je een gatenzaag?

Gatenzagen, ook wel gatzaag, gatenboor of klokboor genoemd, is geschikt om mooie ronde gaten in verschillende soorten materiaal te zagen. Deze boor is dan ook gemakkelijk te herkennen aan zijn ronde vorm. Vergeleken met een gewone boor, die het hout omzet in zaagsel, laat de gatenzaag een ronde schrijf achter. Omdat het gat niet volledig verspaand wordt, gaat het zagen van een gat met een gatenzaag veel sneller in vergelijking met een gewone boor. Benieuwd naar de verschillende soorten gatenzagen? Lees dan snel verder.

Houders
Allereerste is het belangrijk om te weten dat je er met alleen een gatenzaag nog niet bent. Voor het gebruiken van een gatenzaag heb je geen zware machine of dergelijke nodig. Een boormachine is voldoende. Echter heb je wel een snelwisselhouder nodig met centreerboor voor op de boormachine. Ook is het handig om te weten dat er twee verschillende houders zijn. Er bestaat een houder die gebruikt kan worden voor gatenzagen met een diameter tot en met 30 millimeter. En er is een houder die gebruikt kan worden voor gatenzagen met een diameter groter dan 30 millimeter. Daarnaast is het belangrijk om te weten in welk materiaal je wilt boren en wat de gewenste diameter moet zijn van het te boren gat.

Bi-metalen en met cobalt gelegeerde gatenzagen
Er zijn namelijk verschillende gatenzagen voor verschillende materialen. Zo zijn er de bi-metalen gatenzagen. Deze gatenzaag, bedoeld voor metaal, is vervaardigd uit bi-metaal en voorzien van een variabele of constante vertanding. Deze variabele vertanding zorgt ervoor dat er een mooi rond gat uit het metaal geboord kan worden. Het enige nadeel is dat de tanden iets minder sterk zijn en niet geschikt voor metalen die dunner zijn dan 2 millimeter. Hierdoor kunnen de tanden van de gatenzaag namelijk afbreken. De tanden van een met cobalt gelegeerde gatenzaag zijn constant en deze gatenzaag is sterker dan de normale. Met deze boor kun je boren in materialen zoals staal, hout en RVS.

TCT gatenzagen
Een andere gatenzaag is de TCT gatenzaag. Deze is te herkennen aan de agressieve grote tanden op de gatenzaag. Deze gatenzaag is dan ook geschikt voor het boren in agressievere materialen zoals hout, PVC, gips, mdf, kuntstof, baksteen en tegels. De tanden van een TCT gatenzaag blijft langer scherp dan de normale gatenzaag of de met cobalt gelegeerde gatenzagen.

Met een gatenzaag moet er rekening gehouden worden dat het met een laag toerental geboord moet worden en dat het alleen geschikt is voor roterend gebruik. Verder zal er boorolie gebruikt moeten worden voor de verkoeling van de boor. Op deze manier gaat de gatenzaag langer mee en kan die gebruikt worden voor meerdere projecten.

Bent u buiten gatenzagen nog op zoek naar andere boren voor bijvoorbeeld kleine gaten te zagen in materialen zoals steen, metaal of hout? Bekijk dan de webshop van boorkopen.nl. Op deze webshop vindt u een groot aantal diverse boren en alle boren zijn ruim op voorraad in een eigen winkel. Dat betekend dat alle bestelde producten direct leverbaar zijn.