Wanneer je slecht zicht hebt voor veraf of dichtbij of misschien zelfs voor beide afstanden, dan dien je een bezoekje te brengen aan een opticien. Die kan namelijk heel goed en nauwkeurig je ogen meten en kijken of je een sterkte nodig hebt om weer goed te kunnen zien. Een oogmeting zal ongeveer een kwartier tot een half uur duren en de opticien zal binnen deze tijd verschillende soorten testen afnemen. Als de oogmeting klaar is kan de opticien je vertellen welke sterkte je precies nodig hebt in een bril of lenzen om alles weer prima te zien.
Mocht je zicht slecht zijn en de opticien kan met een sterkte (vaak gebruikt de opticien hiervoor een pasbril) totaal geen verbetering in scherp zicht bereiken, dan moet er een andere oorzaak zijn voor het slechte zicht dat je hebt en dus zal de opticien je doorverwijzen naar een huisarts of oogarts. Bij een doorverwijzing naar de huisarts of oogarts zal de opticien de bevindingen op papier zetten ter info voor de huisarts of oogarts, ook zal hij de visus (in hoeverre men details kan onderscheiden) op het papier noteren.
Heeft men echter wel een correctie nodig om alles weer goed te zien en haalt men deze correctie een zeer goede visus dan kan men het slechte zicht door middel van een bril of lenzen corrigeren. In de bril of in de contactlenzen kan een min maar ook een plussterkte zitten om alles weer scherp te zien. Ook hebben veel personen naast de plus of min sterkte nog een extra cylinder nodig in de lenzen of bril om alles weer goed te zien. Een cylinder heeft men nodig als de kromming van het oog of de ogen niet in alle richtingen even veel gebogen zijn, men moet dan in 2 richtingen in het oog die loodrecht op elkaar staan anders gecorrigeerd worden.
Valt de keuze voor een bril om alles weer scherp te zien dan heb je momenteel de keuze uit veel verschillende modellen. Monturen zijn er te koop in ronde als rechthoekige vorm en deze zijn ook verkrijgbaar in verschillende materialen zoals kunststof, metaal en zelfs ook in het hout. De glazen op sterkte die in het montuur komen kunnen voor veraf maar ook voor dichtbij zijn, ook kunnen sommige glazen beide afstanden corrigeren, men spreekt dan over multifocale glazen (varifocale glazen) of bifocale glazen.
Vindt je een bril toch niet mooi dan kun je ook voor lenzen kiezen, deze kunnen je ogen corrigeren maar er verandert dus in dit geval niks aan je uiterlijk. Contactlenzen zijn te bestellen als sferische, torische (met een cylinder) of in multifocale uitvoering. Je kunt contactlenzen zowel als harde lenzen (vormstabiele lenzen) als zachte lenzen bestellen. De meeste mensen kiezen toch voor zachte lenzen en ook de opticien zal deze uiteindelijk in de meeste gevallen adviseren. Bij de wat moeilijkere sterktes kan de opticien eventueel harde lenzen of nachtlenzen adviseren.
Als men voor lenzen kiest dan dient men deze te onderhouden met lenzenvloeistof. Ook dient de lenzenvloeistof ervoor om je lenzen te bevochtigen. Er is wel een verschil in lenzenvloeistof voor zachte lenzen en lenzenvloeistof voor harde lenzen en nachtlenzen. Bij harde lenzen en nachtlenzen wordt veelal de Menicare pure van Menicon besteld en bij zachte lenzen zal men vaak kiezen voor de Opti-Free lenzenvloeistof, beide lenzenvloeistoffen zijn een alles in één vloeistof.